Appelscha 2016

Het nieuwe jaar begon natuurlijk als een feestje voor mij, we mochten eindelijk weer verder met de paddock paradise! Ik wou heel graag bestrating in de schuilstal, want omdat ze daar veel instonden en dus daar ook poepten en plasten werd dat hoe goed ik ook mijn best deed een bende. De klinkers waren er al ik hoefde ze er alleen nog maar heen te sjouwen. Ja het vroor natuurlijk op 1 januari en voor de rest moest ik door de bagger ploeteren. Heerlijk, not. 

 

 

 

Maar we zouden met de bestrating bezig, zo gezegd zo gedaan. En twee januari was ik aan het stenen kruien. Nadat ik een grote bult klaar had gelegd ging Gerard vol enthausiastme in de kou het zandbed uit zetten. Bevroren stenen zijn zo fijn te straten Oeps.. Na twee dagen hadden we het af en konden de paarden erin/op!

 

 

Nou dat was maar goed ook, 4 januari sneeuwde het!!


 

 

Zo val je van het een in het ander he. Ik dat nu bestrating, super maar nu konden ze niet meer droog liggen. Zo blijf je bezig he. Dus moesten er iets van rubberen matten komen. Mijn schoonvader stelde voor om zijn ouder stalmatten te gebruiken uit de koeienstal.

 

Dus op 10 januari gingen we weer aan de slag, stalmatten ophalen, schoonmaken en die ondingen naar de stal sjouwen. Het viel nog niet mee om ze op maat te maken, zijn er een hele poos mee bezig geweest. Maar super blij was ik weer en ze liggen echt comfortabel!


 

 

 

 

 

 

 

15 februari kwam Bjór weer terug van zijn trainingsavontuur. 


 

 

 

Eindelijk werd het beter weer en kon het tuinhuisje/houthok eraf. Het leek alsof je die zo om kon drukken maar helaas, bleek toch nog iets steviger te zijn dan gedacht. Maar ik had een goed doel, de track vrijmaken.. En na een aantal uren ploeteren lag hij uit elkaar en kon ik alles opruimen..


 

 

 

 

 

 

 

 

Eind februari, begin maart zijn we even voor huis bezig geweest. En hebben we de heg die nog in de paddock stond eruit gehaald en om het terras gezet. Dan kon ik het laatste stuk paddock ook met woudzand op gaan vullen. Ook was begonnen in huis stekjes te maken van een plant die vliegen weert.


Een paar dagen later had ik op een paddock paradise site gelezen dat als je paarden hebt die eczeem hebben je goed flespalen kunt gebruiken om ze aan te laten jeuken, het zijn palen van 3 meter lang die gebuikt worden om verkeersborden aan te bevestigen. Ze gaan een meter de grond in en na een poosje staan ze hartstikke stevig. 

 

Ook ging Gerard het stuk waar de boompjes stonden en de bagger nog lag afgraven en het nieuw gebrachte woudzand in maken. De afgegraven blubber ging in het gat waar eerst het hokje midden in het veld had gestaan.

 

Nu was de paddock helemaal met goed zand. De rest van het woudzand wat gebracht werd was voor de fundering van het houthok wat naast de groene schuur komt. 


 

 

 

 

 

 

 

8 maart ik had besloten ook al vond Gerard het niets, dat er een stuk van de elzen af moest. En nu kon het nog makkelijk, nu het houthok er nog niet stond. Gerard wou het niet zelf doen, dus in een spontane bui belde ik iemand op die dat soort dingen wel vaker deed. Twee dagen later stonden ze bij ons met hun hoog werker, in 2,5 uur waren de bomen terug gesnoeid, mijn weiland volledig geruïneerd en lagen overal takken. 

 

Ik druk alle takken zagen in handzame stukken en op bulten leggen, want niet veel later kwamen er kiepers met zand en grond. Omdat we te weinig hadden voor de fundering van het houthok en waar nu alle boomstammen lagen was het ook nog niet opgehoogd.


 

 

Op 12 maart gingen we bezig met drainage aanleggen in de paddock en het weilandje. Alles was nu toch al kapot gereden. Ik had gelezen dat laurier giftig was voor paarden, dus konden die er ook meteen uit. 

 

Nadat we de laurier eruit hadden gehaald en meteen afgevoerd hadden naar de paasbult gingen we de omheiningsplanken weg halen en de geulen graven. Drainage erin, drainagezand erop en dichtmaken. 

 

Toen dat bij het weilandje gebeurd was ging ik 's avonds nog even de track uitzetten. Gerard was minder vrolijk, hij krijgt als hij vrij amper vrije tijd van mij, OEPS.. 


 

 

 

 

16 maart kwam ook Perla weer thuis, niet omdat ze klaar was met haar opleiding, maar omdat het werk seizoen weer begint voor mij. En ik dus geen tijd had om steeds heen en weer te rijden. 

 

Ik was nog druk bezig met de pp uit te zetten. Ook de vliegwerende planten had ik inmiddels uitgeplant. En de magnolia stond prachtig in bloei!


 

 

 

 

 

Op 16 en 17 april gingen we weer verder met de omheining.


 

 

 

 

 

 

En een paar dagen later weer een stukje verder. De bomen beginnen al met bladeren maken..


 

 

 

 

 

Begin mei begon het gras ook weer wat te groeien, in het middelste weitje.. Ook de eerste dazenval gemaakt, zit nog geen lijm op maar gewoon als proefje..


 

 

 

 

 

15 mei er gebeurd even niet zoveel aan de pp, maar de paarden lijkt het wel te bevallen.. Ik had van een kennis tweedehands nette klinkers voor op het terras kunnen regelen, dus het terras kon eindelijk afgemaakt worden..

 

Ik was met een plan bezig voor mijn pp, maar ik moest Gerard nog zien te overtuigen. En dat kost tijd..


 

 

 

Het is inmiddels begin juni, we hebben de eerste snede hooi binnen en op het erf. Wij kunnen er weer een jaar tegenaan. Ook heb ik iets speciaals te vertellen, Perla is drachtig :D We krijgen volgend jaar een veulentje!

 

Voor de rest is het vreselijk nat, ik heb op de overgang van de paddock naar het ovaaltje matten gelegd zodat ze al het zand/grond niet door elkaar heen lopen. 


 

 

 

 

 

 

Begin juli, Perla slaapt veel en ik heb haar nog eens laten scannen. Het ziet er allemaal goed uit. Ook het gras in het ovaaltje begint goed te groeien! 


 

 

 

 

 

11/12 juli gingen we voorbereidingen treffen voor volgende week. Er kwam weer slecht weer aan, het ovaaltje werd recht gesleept. De paarden mochten even lekker grazen in een weitje.. En Bára haar haarzelf weer even verweid en was niet van mij gemopper onder de indruk (laatste foto).


 

 

 

 

 

16 en 18 juli mochten de stalmatten eruit, dit was tenslotte een tijdelijke oplossing. Slæpingi zat soms wel eens met zijn been tussen de matten, niet handig voor zo'n oude man. Op internet had ik tweedehands rubberenspeelmatten gevonden. En niet veel later waren ze bij mij thuis, was nogal een klusje. Ze waren zwaar en het zijn er veel. 


 

 

 

 

 

23 juli eindelijk de dag dat HET ging gebeuren, na weken door de bagger geploeterd te hebben met de strontkruiwagen en de paarden die het zand en de blubber door elkaar liepen kwam er woudzand voor mijn ovaaltje. Zodat alles goed begaanbaar was, het hele jaar. Ik stond te stuiteren als een klein kind! Nou doe ik dat wel eens vaker, haha..


 

 

 

30 juli we gingen de bestrating rondom de stal aanleggen, 2,5 meter breed werd het bestraat. De klinkers kwam iets hoger te liggen zodat als straks de matten erin kwamen die op gelijke hoogte lagen als de klinkers. Ook werd meteen de stroom en het water naar de stal gegraven vanaf huis.

 

Het was erg warm die middag, toen de mannen stopten met straten ben ik 's avonds nog alle matten erin gaan leggen. Als ik het eenmaal wil dan gaat het gebeuren haha..


 

 

 

 

27/28 augustus ook het land wou ik op orde hebben voor het regen seizoen of te wel de herfst begint. Door middel van drainage zand te strooien en vervolgens gaten in de grond te prikken. Maar je sleufjes naar beneden die makkelijker het water afvoeren. Als het regent, stroomt langzaam het zand in de gleuven.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31 augustus de slootkanten even netjes gemaaid, zodat alles er weer keurig uitziet.. 


 

 

 

 

 

7 september beetje bij beetje ging ik alle poorten vervangen waar ik dagelijks doorheen ga met elastisch schrikdraad. Super handig!


 

 

 

 

17 september de over gebleven klinkers werden ophaald door iemand, wij hadden ze tenslotte niet meer nodig en ik wou ze graag uit de paddock hebben. 

 

We gingen ook de drainage aanleggen in de paddock. De grond die uit de sleuven kwamen gebruikten we om de dam aan de weg te verbreden, zodat we makkelijker met machine op het erf konden komen.

 

22 september werd het laatste stuk van de bestrating af gestraat naast de schuilstal.


 

 

 

 

11 t/m 18 oktober werd de schuilstal opnieuw geverfd. Ik zelf kon het niet dus dit hebben we laten doen. Ook heb ik de bovenkant in de stal doorzichtig wit laten verven. Zodat het hout wel beschermt was.

 

 

Ook had ik inmiddels schuurrollen opgehangen aan de voorkanten van de schuilstalpalen.


 

 

 

 

21 t/m 23 oktober de regen was inmiddels gearriveerd. Er waren een aantal bomen (beuken) toch doorgegaan. We denken door de zon op de barst en de verandering van het grondwater. Die gingen we dus omzagen, want er vielen steeds veel takken uit en ik wou niet dat ze afbraken en zomaar ergens op vielen. Het is zo knap hoe de mannen de bomen zo vakkundig op de juiste plek lieten vallen, al was het geluid vreselijk van toen de bomen neer kwamen. Het geluid van weer een boom minder, maar daar gingen we vlug wat aan doen hoor!

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Op 28 oktober werden de stobben weg gefreesd, zodat het weer netjes was en we nieuwe bomen konden gaan planten.


 

 

 

 

 

 

 

5 november gingen we de nieuwe bomen planten.


 

 

 

 

 

 

 

14/19 november werden er balken gemaakt voor in mijn pp..


 

 

 

 

En daar gingen we weer, 19 november weer een nationale sloop mijn weiland voor de 100ste keer. Joepie, maar het was voor een goed doel, vond ik zelf. Het houthok was inmiddels af en we konden gaan houtkloven. Er lag een mega bult hout, het was nat en baggerig.. Maar goed, na vele uurtjes kloven, hout aangeven werd de bult steeds kleiner.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 november was een heerlijke dag om even lekker buiten bezig te zijn, ik had voor mijn verjaardag tulpen bollen gehad en we hadden nog wat boompjes over voor een heg. Dus de dam even opgevrolijkt!


 

 

 

 

 

Begin december gingen de mannen weer een dag houtkloven, het begint lekker op te schieten! Zoals je kunt zien is er al heel wat gestapeld..


We gaan in Appelscha 2017 weer verder!